top of page
KineticOrchestra_LikeTheresNoTomorrow_MikaelAhlfors-0553.jpg

Like There's No Tomorrow

ensi-ilta STOA  7.12.2022

Koreografia ja konsepti Jarkko Mandelin ja työryhmä

Tanssi Anni Koskinen, Suvi Nieminen, Kalle Lähde ja Oskari Turpeinen

 

Valosuunnittelu ja lavastus Veli-Ville Sivén

 

Sävellys ja äänisuunnittelu Janne Hast

 

Muusikot äänitteellä Janne Hast ja Petri Kautto

 

Pukusuunnittelu Maria Sirén

 

Pukuompelu Anja Behm

 

Tuottaja Sofia Suomalainen, Sanni Giordani

 

Tuotanto Kinetic Orchestra

Tukijat Taike, Koneen Säätiö, Helsingin kaupunki

Like There´s No Tomorrow on inspiroitunut Philippe Halsmanin Dali Atomicus valokuvateoksesta vuodelta 1948. Kuvan painottomuus ja oikea-aikaisuus ovat tehneet siitä kuuluisan ja hyvästä syystä. Kuvaan kesken ilmalennon ikuistetut kissat, vesi, taiteilija Salvador Dali ja puuesineet luovat kaoottisen hetken, joka samalla näyttäytyy todella harkitun oloisena. 

 

Mielestäni Dali Atomicuksen kaltaisessa absurdissa, mutta silti loogisessa, monta ajatusta yhdistävässä hetkessä on jotain erityistä. Tavallaan pyrin vastaavaan monikerroksellisuuteen Like There´s No Tomorrow -teoksen kanssa. Samalla kun surrealismi määrittää myös esillä olemisen tapaa ja toiminnan motiiveja, luodaan esiintymiseen kerroksia liikkeellisellä briljanssilla, humoristisilla sattumuksilla ja reaktioilla sekä välillä suorastaan raastavan fyysisillä haasteilla.

 

Ajattelemme teosta ikään kuin viitenä tauluna, joissa kaikissa on hieman oma tunnelmansa ja dynamiikkansa. Vaikka kohtauksien sisällä on omat tyylilliset sääntönsä, on teoksen tekeminen ollut varsin vapaata. Haasteena oli löytää liikkeellisen ilmaisun keinoja, jotka ovat sekä tyylillisesti, taidollisesti että teoksen rytmiin nähden sopivia. Surrealistinen taustavire antoi tilaa kaikenlaisille kokeiluille ja niitä päätyi myös lopulliseen teokseen kiitettävästi. 

 

Työskentelimme läpi työprosessin suunnittelijatiimin kanssa erityisen tiiviisti rakentaen teokseen yhteisen visuaalisen maailman, joka sitoo eri medioita yhteen ja tekee teoksesta kokonaisen. Teoksen maailmat ovat paljolti rakentuneet Janne Hastin äänisuunnittelun varaan, joka tätä teosta valmistaessa oli poikkeuksellisesti jo melkein valmis, kun aloitimme harjoittelun tanssijoiden kanssa.

 

Vaikka jälleen kerran teoksen parissa on mennyt koko syksy ja liikemateriaalia on hylätty kahden teoksen verran, sekä muitakin ideoita roppakaupalla, olen todella ylpeä siitä, mihin olemme tämän kanssa päätyneet. Lämmin kiitos koko työryhmä sekä kotijoukot.
 

Kiitos Jenna, Sanni, Sofia, Anni, Suvi, Kalle, Oskari, Maria, V-V, Janne, Petri, Antti, Laila ja koko Stoan väki.


-Jarkko Mandelin 5.12.2022

Esitykset:

7.-11.12.2022 Stoa Helsinki

16.12. Villa Rana Jyväskylä

18.12. Itak-näyttämö Kuopio
21.12. Manilla Turku

bottom of page